Met de RIC bakken op Dairy Campus kan de individuele voeropname per koe worden vastgesteld. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Onderzoek rol methionine in transitieperiode koe

Het streven naar minder eiwit vraagt om een nieuw voedingsmodel.

De rol van methionine is bekend. Veel onderzoeken waren echter met rantsoenen met veel mais en energieproducten en relatief veel eiwit. In Nederlandse rantsoenen is de basis vooral vers gras en kuilgras. Daarbij daalt de hoeveelheid ruw eiwit steeds meer.

Verlagen van het eiwitgehalte in melkkoeienrantsoenen vraagt om een optimale verhouding tussen pens afbreekbaar eiwit en darmeiwit. Daarom gaat Dairy Campus nu onderzoeken welk effect methionine in laag eiwitrantsoenen op basis van gras heeft.

Vermindering ontstekingen bij dieren

De onderzoekers stellen dat wetenschappelijk onderzoek de rol van specifieke aminozuren, zoals methionine, op genexpressie van mechanismen in de overgangsperiode heeft aangetoond. Risicokoeien, zoals de afkalvende koeien met een royale conditie hebben duidelijk baat bij deze specifieke aminozuursuppletie. Recente onderzoeken in de VS tonen aan dat het aanvullen van het overgangsdieet van melkkoeien met pensbestendige methionine effectief is om ontstekingen van dieren te verminderen en de leverfunctie te verbeteren, en uiteindelijk de prestaties van melkkoeien na afkalven te verbeteren door een beter immuunsysteem. Of dit ook zo werkt in Noordwest-Europese rantsoenen, bestaande uit vooral gras en kuilgras is niet bekend.

De onderzoekers veronderstellen nu dat verhogen van de methionine-aanvoer in de dunne darm door toevoeging van pensbestendige methionine in de voeding in de periode voor en na afkalven, de gezondheid en het metabolisme van de dieren tijdens de daaropvolgende lactatie ondersteunt.

Er worden daartoe twee groepen van 16 koeien geselecteerd met één groep als controle, terwijl de andere groepen pensbestendige methionine in het voer krijgen. Bij droogzetten worden de koeien gehuisvest in de ‘Transitiestal’ op Dairy Campus. Drie weken voor afkalven gaan ze naar de ‘Voedingsstal’ met dagelijkse voeropnameregistratie door het RIC-systeem. Na afkalven duurt de proef nog 45 dagen.

Reacties

  1. Er zijn veel boeren die bestendige methionine voeren, aan het voerhek of via het krachtvoer. Daar kun je vast wel info vandaan halen. Het is natuurlijk raar om grasproducten expres methionine-arm te maken ( laag eiwit) om dan extra methionine toe te voegen. Zal wel iets met klimaat/ milieu / politieke gekte te maken hebben.

Beheer
WP Admin