Foto: Canva AlgemeenNieuws

Voorlopig geen groen licht voor kunstmestvervanger

De Europese Commissie lijkt weinig trek te hebben om een ontheffing af te geven voor het gebruik van Renure-meststoffen.

De toelating van kunstmestvervangers laat vermoedelijk nog wel even op zich wachten. Dat klonk door in het betoog van Harm Smit, senior beleidsmedewerker mest en mineralen van het ministerie van LNV, tijdens een symposium van het Nederlands Centrum Mestverwaarding. Smit vertelde dat er een Nederlands verzoek bij de Europese Commissie ligt voor een derogatie voor het gebruik van kunstmestvervangers, geproduceerd uit dierlijke mest. Dit is in Brussel geparkeerd tot de plannen voor de nieuwe mestnormen en afschaffing van de stikstofderogatie zijn afgerond, vertelt Smit.

Nog afwachtend

Maar de Commissie is nog steeds afwachtend. Smit: “Ik merk terughoudendheid bij de Europese Commissie.” Nederlands wil mineralenconcentraat en ammoniumzout toestaan als vervanger van kunstmest (ammoniumzout ontstaat na het strippen en scrubben van mest, red.). Deze beide producten voldoen aan de criteria voor kunstmestmestvervanger uit dierlijke mest. De verwachting is echter dat Nederland er alleen niet in slaagt om een ontheffing te krijgen voor het gebruik van deze zogeheten Renure-meststoffen. Daarom wordt nu samen met andere EU-lidstaten, zoals Spanje, België en Denemarken geprobeerd een derogatie voor Renure-meststoffen binnen te slepen, vertelt Smit. Die landen willen hetzelfde als Nederland.

Commissie overtuigen

De hoge ambtenaar werd ook gevraagd wat de Nederlandse sector kan doen om de Europese Commissie zover te krijgen wel toestemming te geven voor Renure-meststoffen. Smit noemde drie punten:

– Maak goede producten, die aan de criteria voldoen. Smit vreest dat als het erop aan komt nogal wat stikstofmeststoffen uit dierlijke mest niet aan de criteria voldoen die de Europese Commissie daarvoor heeft.

– Zorg voor een goede borging, waaruit blijkt dat het product echt kunstmest is.

– En blijven lobbyen.

Voor mestverwerkers en gebruikers van mineralenconcentraat duurt de Brusselse besluitvorming veel te lang. Datzelfde geldt voor Nederlandse Kamerleden. Die willen groen licht voor het gebruik van deze meststoffen. Meer dan tien jaar geleden zijn in Nederland al pilots gestart met mineralenconcentraat. Nog steeds is er geen duidelijkheid. Smit verwacht echter dat mestverwerking nodig blijft in Nederland. “Dat kan bijna niet anders gezien alle ontwikkelingen met het mestbeleid, zoals de lagere gebruiksnormen.”


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin