Een goed ingerichte box, voorzien van schoon droog strooisel, helpt de besmettingsdruk laag te houden. - Foto: Koos Groenewold RundveeAchtergrond

Waak voor klebsiella in zomer

Bij hogere temperaturen en voldoende vocht kan de bacterie klebsiella zich snel vermeerderen.

Met toenemende buitentemperatuur is het belangrijk om de infectiedruk van omgevingsgebonden mastitisverwekkers vanuit het ligbed goed onder de duim te houden. Daarvoor vraagt Royal GD aandacht. Met name klebsiella is een bacterie die zich bij deze hogere temperaturen gemakkelijk explosief vermeerdert in vochtig ligboxmateriaal. De bacterie is veel voorkomend in mest en in grond. Wanneer een uier geïnfecteerd is met klebsiella kan dat leiden tot een acute, ernstige uierontsteking. Het kwartier wordt hard en de uiterlijke kenmerken van melk varieert van melkachtig wit met vlokken tot waterig of koffiekleurig.

Een besmetting met klebsiella is moeilijk te genezen. GD stelt dat soms klinisch herstel kan optreden, maar de koe vaak drager blijft en dus ook verspreider van de bacterie. Daarbij is de melkproductie van de koe blijvend verlaagd.

Klebsiella komt voor in de bodem, en daardoor soms in boxstrooisel. Ook in mest komt de bacterie voor. Via de mest kunnen het ligbed, de looppaden en de huid van de koe besmet raken. Klebsiella kan zowel ernstige zichtbare mastitis als niet-zichtbare mastitis veroorzaken.

Meer artikelen over uiergezondheid lezen? Bekijk de themapagina hier.
Beheer
WP Admin