Landbouwminister Piet Adema op de Agractie-bijeenkomst in Zwartsluis. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Adema: landbouw mag ‘niet aan de laatste mem hangen’ bij verdeling van ruimte

De landbouw mag bij de verdeling van de ruimte in Nederland ‘niet aan de laatste mem hangen’, zei landbouwminister Piet Adema op een Agractie-bijeenkomst in Zwartsluis woensdagavond.

Adema wil echter niet zover gaan landbouwgrond een beschermde status te geven, die vergelijkbaar is met die van natuur.

Geen boerengrond voor woningen

Op de Agractie-bijeenkomst in Zwartsluis zei Adema woensdagavond verder dat boeren zich niet moeten laten meevoeren in het frame dat de overheid uit is op boerengrond om huizen te bouwen. ” Laat je niet gek maken. Bij woningbouw gaat het om 1% van de grond.”

“Maar het mag niet zo zijn dat de landbouw aan de laatste mem hangt. Voor extensivering van de landbouw is ook grond nodig”, aldus Adema, die boeren oproept vooral deel te nemen aan de gebiedsprocessen, juist omdat zij zo’n belangrijke positie hebben als grondeigenaar en beheerder van het landelijk gebied. ”Zorg dat je bij de provincies aan tafel zit. Organiseer je, wees aanwezig. Daar gebeurt het.”

Aan het begin van de avond had Bart Kemp, voorzitter van Agractie, alvast de boodschap meegegeven aan minister Adema: alle PAS-melders legaliseren, geen vergunningen intrekken en geen onteigening van agrarische bedrijven.

Adema gebruikte veel woorden en soms laveerde hij als een volleerd zeiler om de lastige vragen heen van zo’n 150 boeren in het zaaltje boven de ligboxstal van de familie Spans bij Zwartsluis (Overijssel). De 230 biologische melkkoeien liepen rustig door de stal en liggen te herkauwen. Maar weerslag van de nabijheid van het Natura 2000-gebied de Weerribben was in de zaal bijna letterlijk voelbaar.

Tekst gaat door onder de foto

Uit de zaal kwamen de nodige kritische vragen van boeren, onder meer over het snel legaliseren van de PAS-melders. - Foto: Koos Groenewold
Uit de zaal kwamen de nodige kritische vragen van boeren, onder meer over het snel legaliseren van de PAS-melders. - Foto: Koos Groenewold

Vergunningen PAS-melders ‘voor half 2024 geregeld’

De minister kreeg voor de voeten geworpen dat de PAS-melders nog steeds niet gelegaliseerd zijn. Adema oordeelde niet over het optreden van zijn voorgangers, maar beloofde dat de vergunning voor de PAS-melders geregeld moet worden, voor ’ half 2024’. “Ik zie zelf de ongelofelijke pijn, het grote verdriet in boerengezinnen. Ik zie de zorg van de boeren, al zal ik het nooit voelen zoals jullie het voelen. Maar ik moet het politiek oplossen.”

Eenvoudig een vergunning geven zou hij wel willen, maar hij weet ook dat die vergunningen bij de rechter geen stand zouden houden. “Je kunt niet zomaar een regeling in elkaar draaien voor de PAS-melders”, zegt hij.

Adema legde uit dat ‘Europa’ ook niet meewerkt. En dat heeft Nederland toch vooral aan zichzelf te danken, door niet te leveren wat in de afspraken is beloofd, concludeerde Adema in de week dat hij voor het eerst in Brussel was geweest als landbouwminister.

2040 als stip op de horizon in landbouwakkoord

Adema noemde geen jaartallen meer in combinatie met doelen. Alleen het jaartal 2040 nam hij nog in de mond, als stip op de horizon in het landbouwakkoord. Hij wil dat het landbouwakkoord dat er volgend jaar moet komen de boeren rust en zekerheid geeft voor een periode van zo’n 20 jaar. “Als er in het landbouwakkoord goede afspraken liggen, geeft dat ook politieke rust.”

Het begint bij de agrarisch ondernemers. Niet bij de voerbedrijven of de zuivelbedrijven, maar bij de boer

Niet alleen de landbouw zelf, maar ook ander sectoren moeten het akkoord onderschrijven. “Dat helpt ook bij het politieke draagvlak, zodat het akkoord niet na 4 jaar weer wordt onderuitgehaald.” En dus worden ook natuurorganisaties betrokken bij het akkoord. “Maar het begint bij de agrarisch ondernemers. Niet bij de voerbedrijven of de zuivelbedrijven, maar bij de boer.”

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. voor deverkoop van je bedrijf krijg je 120% van de waarde .is dat belasting vrij of moet je dan ook nog belasting betalen. dan heb je nog niks

    1. Ik kwam tegen:
      De piekbelaster die stopt krijgt tot 120 procent van de waarde van zijn boerderij vergoed. Kemna (Adviesbureau Agrovisie): ,,Boeren gaan nu in mogelijkheden denken, hoe krijgen ze het meeste geld uit hun bedrijf? De overheid is op dit moment blij met iedere boer die stopt.’’
      De vraag is dan wat een boer waard is. Kemna rekent voor aan de hand van een gemiddelde Nederlandse melkveehouder: een gemiddelde melkveehouder heeft 40 hectare land, waar hij 70.000 euro per hectare voor krijgt: 2,8 miljoen euro.
      Zijn honderd koeien kan hij verkopen voor 150.000 euro, de fosfaatrechten voor 600.000 euro en stikstofrechten voor 225.000 euro. Zijn machines en gebouwen leveren 1 miljoen euro op. ,,Alles bij elkaar kom je uit op een bedrag van ongeveer 4,8 miljoen euro.’’
      En nu is er de overheid die langskomt, en nog 20 procent meer biedt voor een boerenbedrijf. Het lijkt aantrekkelijk voor een boer, maar Kemna waarschuwt: ,,Van die 20 procent blijft na de Belastingdienst waarschijnlijk maar 10 procent over.’’
      Maar boeren moeten ook rekening houden met de bank: een gemiddelde boer heeft een schuld van 1,2 miljoen euro. Daar komt een belastingclaim van 8 ton bij. ,,In totaal houdt een boer zo’n 2,8 miljoen euro over.’’ Een boer kan het wellicht zien als pensioen, maar ook als startgeld om elders opnieuw te beginnen of een ander type onderneming te starten.

  2. Zorg dat je bij de gebiedsprocessen aan tafel zit zegt Adema.., maar als je hoort wat provincies al voor verregaande bemoeienis in gedachten hebben is het oppassen dat je niet in een fuik zwemt.

    1. Precies attie. En de politiek wil graag een boerenhandtekening onder het stuk. Als je tekent is er geen weg terug. Dan ben je medeverantwoordelijk. Nooit doen dus. Nooit.

  3. Volgens de minister is er 1 % van Nederland nodig voor huizenbouw en infrastructuur. Bedoelt hij 1 % van de landbouwgrond of 1% van de totale oppervlakte van ons land, voor de landbouw maakt dit een groot verschil. Zeker weten dat naast deze 1 % voor huizen er nog meerdere procenten bij komen voor recreatie en natuur. De voedselvoorziening zal op termijn worden gedekt door Industrieel geproduceerd “voer” en import van elders.

    1. Het gaat om 1% van de landbouwgrond. Voor de voedselvoorziening op de grotere schaal maakt dat niet veel verschil, we transporteren al 3/4 het land uit en halen 3/4 weer binnen.

  4. Een landbouwakkoord is slecht voor de boeren en gunstig voor de politiek. Als het anders om zou zijn, is de politiek geen voorstander. Denk aan de uitspraak van klaver: druk dit er vlug door want als de boeren het goed gaan begrijpen is het gedaan met de politieke pret.

    1. @Armer. Klaver bedoelt “Is het gedaan met de GL en D66 pret”. Zij met nog enkele kleine partijtjes wensen een land zonder voedselvooerziening en andere zgn. vervuilende activiteiten om zich geheel over te geven aan Goedkoopte landen die het niet nauw nemen met duurzaamheid en hun afnemeners al helemaal niet serieus nemen. geef Klaver zijn zin en het duurt nie tlang of we leven niet in de EU maar in de SSE (socialistische sovjet europa) met als leiders de Groenen en de Dictauur Democraten.

Beheer
WP Admin